ETH
# ۲
$۳,۸۲۸.۷۴
حجم بازار
$۴۶۱,۰۰۴,۵۲۹,۳۶۳.۰۶
حجم یک روز اخیر
$۳۶,۲۸۶,۴۸۶,۹۸۲.۳۹
سلطه بازار
%۱۲.۷۵
عرضه در گردش
$۱۲۰,۴۴۴,۸۷۳.۵۰
مجموع عرضه
$۱۲۰,۴۴۴,۸۷۳.۵۰
بازارهای
اتریوم
صرافی | بازار | قیمت | حجم بازار |
---|---|---|---|
Gate.io | BTTETH | ۳.۲۷۲e-۱۰ | ۱۳۷,۵۵۳,۴۴۴.۸۰۰ |
Binance | DENTETH | ۴.۱e-۷ | ۶۹,۹۷۷,۱۰۵.۰۰۰ |
Binance | XVGETH | ۰.۰۰۰۰۰۳۰۹ | ۲۳,۷۵۲,۳۹۵.۰۰۰ |
Kucoin | BAXETH | ۳.۵e-۸ | ۲۲,۲۸۹,۰۸۳.۱۸۱ |
Binance | SLPETH | ۰.۰۰۰۰۰۱۲۷ | ۲۰,۹۱۵,۹۶۰.۰۰۰ |
اتروم یک سیستم بلاکچین منبع باز و غیرمتمرکز است که ارز دیجیتال خود، اتر (ETH) را دارد. ETH به عنوان پلتفرمی برای ارزهای دیجیتال متعدد و همچنین برای اجرای قراردادهای هوشمند غیرمتمرکز عمل میکند.
اتروم برای اولین بار در یک مقاله سفید در سال 2013 توسط ویتالیک بوترین توضیح داده شد. بوترین به همراه سایر بنیانگذاران، در تابستان 2014 با فروش عمومی آنلاین برای حمایت مالی از پروژه اقدام کردند. تیم پروژه توانست 18.3 میلیون دلار در بیتکوین جمعآوری کند و قیمت اتروم در عرضه اولیه سکه (ICO) 0.311 دلار بود، با فروش بیش از 60 میلیون اتر. با قیمت اتروم در حال حاضر، این بازده سرمایهگذاری (ROI) را به نرخ سالانه بیش از 270% میرساند که تقریباً هر سال سرمایهگذاری شما را چهار برابر میکند.
بنیاد اتروم بلاکچین را در تاریخ 30 ژوئیه 2015 با نام کد نمونهسازی “Frontier” راهاندازی کرد. از آن زمان، چندین بهروزرسانی شبکه انجام شده است — “Constantinople” در 28 فوریه 2019، “Istanbul” در 8 دسامبر 2019، “Muir Glacier” در 2 ژانویه 2020، “Berlin” در 14 آوریل 2021 و اخیراً در 5 اوت 2021، هارد فورک “London” انجام شده است.
هدف ادعا شده اتروم تبدیل شدن به یک پلتفرم جهانی برای برنامههای غیرمتمرکز است که به کاربران از سرتاسر جهان اجازه میدهد نرمافزارهایی بنویسند و اجرا کنند که در برابر سانسور، زمانهای غیرفعال و تقلب مقاوم است.
اتروم دارای هشت بنیانگذار است که تعداد غیرمعمولی برای یک پروژه رمزارزی به شمار میرود. آنها نخستین بار در تاریخ 7 ژوئن 2014 در زوگ، سوئیس ملاقات کردند.
بقیه بنیانگذاران اتروم عبارتند از: - آنتونی دی ایوریا که در مراحل اولیه توسعه پروژه حمایت مالی کرد. - چارلز هاسکینسون که نقش اصلی را در تأسیس بنیاد اتروم مستقر در سوییس و چارچوب قانونی آن ایفا کرد. - میهای آلیسی که در تأسیس بنیاد اتروم کمک کرد. - جوزف لوین، کارآفرین کانادایی که، مانند دی ایوریا، در روزهای آغازین اتروم به تأمین مالی آن کمک کرد و سپس یک شتابدهنده برای استارتاپهای مبتنی بر ETH به نام ConsenSys تأسیس کرد. - امیر چترت که به تأسیس اتروم کمک کرد اما در اوایل توسعه از آن جدا شد.
اتریوم مفهوم یک پلتفرم قراردادهای هوشمند بر بستر بلاکچین را پیشگام کرده است. قراردادهای هوشمند برنامههای کامپیوتری هستند که بهطور خودکار اعمال لازم برای تحقق یک توافق بین چندین طرف trên اینترنت را اجرا میکنند. آنها به گونهای طراحی شدهاند که نیاز به واسطههای مورد اعتماد بین پیمانکاران را کاهش دهند، از اینرو هزینههای تراکنش را کاهش داده و در عین حال قابلیت اطمینان تراکنشها را افزایش دهند.
نوآوری اصلی اتریوم طراحی یک پلتفرم است که این امکان را فراهم میکند تا قراردادهای هوشمند از طریق بلاکچین اجرا شوند، که بهنوبه خود مزایای موجود فناوری قراردادهای هوشمند را تقویت میکند. بلاکچین اتریوم، بهگفته یکی از بنیانگذاران، گاوین وود، بهعنوان نوعی "یک کامپیوتر برای کل سیاره" طراحی شده است که بهطور نظری قادر است هر برنامهای را قویتر، مقاومتر در برابر سانسور و کمتر مستعد کلاهبرداری قرار دهد که آن را در یک شبکه عمومی توزیعشده از نودهای مختلف اجرا کند.
علاوه بر قراردادهای هوشمند، بلاکچین اتریوم قادر به میزبانی سایر ارزهای دیجیتال، بهنام "توکنها" است که از طریق استفاده از استاندارد سازگاری ERC-20 انجام میشود. در واقع، این بیشترین کاربرد برای پلتفرم ETH تا تاریخ حال حاضر است: تاکنون بیش از ۲۸۰,۰۰۰ توکن سازگار با ERC-20 راهاندازی شده است. بیش از ۴۰ از این توکنها در بین ۱۰۰ ارز دیجیتال برتر از نظر ارزش بازار قرار دارند، بهعنوان مثال، USDT، LINK و BNB. از زمان ظهور بازیهای Play2Earn، علاقه به قیمت ETH به PHP افزایش چشمگیری پیدا کرده است.
خدمات نام اتریوم، معروف به ENS، یک سیستم نامگذاری توزیعشده و قابل گسترش است که بر اساس بلاکچین اتریوم بنا شده است. این در واقع نسخه وب۳ از DNS است که مخفف خدمات نام دامنه است.
در حالت اولیهاش، یک آدرس ارز دیجیتال شامل یک رشته طولانی از اعداد و حروف است که برای خواندن توسط کامپیوترها طراحی شده است. ممکن است به این شکل بهنظر برسد — "0xDC25EF3F5B8A186998338A2ADA83795FBA2D695E" — که در برخی مواقع باعث سردرگمی و حتی منجر به از دست رفتن سرمایهها شود.
ENS راهحلی برای این مشکل آدرسهای طولانی و گیجکننده کریپتو ارائه میدهد و نامهای قابلخواندن برای انسان را به شناسگرهای قابلخواندن توسط ماشین، مانند آدرسهای اتریوم، متاداده، سایر آدرسهای ارز دیجیتال و hashهای محتوا اختصاص میدهد. با ENS، آدرس طولانی بالا میتواند به سادگی به "Alice.eth" تبدیل شود و شما میتوانید هر نوع ارز دیجیتال یا NFT را از طریق دامنه ENS خود دریافت کنید.
ENS بر اساس دو قرارداد هوشمند اتریوم بنا شده است. اولین قرارداد، ثبت ENS است که سه قطعه اطلاعات حیاتی را ثبت میکند: مالک دامنه، حلکننده دامنه و زمان کش برای تمام سوابق تحت دامنه. دومین قرارداد هوشمند، حلکننده است که نام دامنه را به آدرس قابلخواندن توسط ماشین و بالعکس ترجمه میکند.
شایان ذکر است که علاوه بر یکپارچهسازی با نامهای .eth، ENS همچنین از رایجترین نامهای DNS، از جمله .com، .org، .io، .app و چندین نام دیگر پشتیبانی میکند.
از زمان تأسیس، اتروم جایگاه خود را به عنوان دومین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار حفظ کرده است. اما مانند هر شبکه بلاکچینی دیگری، اتروم کاملاً بینقص نیست. بلاکچین قدیمی با هزینههای بالای گاز و سرعت پایین پردازش بین 15 تا 30 تراکنش در ثانیه رنج میبرد.
گرچه برنامههایی برای حل این مشکلات از طریق چندین بهروزرسانی در دست انجام است، بسیاری از رقبای دیگر از این تأخیر استفاده کردهاند تا به کاربران ارز دیجیتال تراکنشهای ارزانتر و سریعتری ارائه دهند.
اصطلاح “قاتل اتروم” در حدود سالهای 2016/2017 ظهور کرد، زمانی که بلاکچینهای جایگزینی مانند Cardano وارد صحنه ارز دیجیتال شدند. در سال 2018، EOS به عنوان “قاتل اتروم” بعدی معرفی شد و 4.1 میلیارد دلار از سرمایهگذاران جذب کرد که بالاترین مبلغی بود که یک ICO قبلاً تولید کرده بود. از آن زمان، افراد دیگری مانند Tezos، Solana، Fantom، Avalanche و Binance Smart Chain به عنوان قاتلان احتمالی اتروم ظهور کردهاند.
هر یک از این بلاکچینها از مدل اجماع متفاوتی برای رفع محدودیتهای ناشی از PoW اتروم استفاده میکنند. به عنوان مثال، Solana از اثبات تاریخ (PoH) استفاده میکند در حالی که Binance Smart Chain از اثبات اعتبار (PoA) و اثبات سهام نمایندگی شده (DPoS) استفاده میکند.
با این حال، هیچ یک از این بلاکچینهای جایگزین نتوانستهاند اتروم را به عنوان دومین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار کنار بزنند. اتروم همچنین در حال حاضر بزرگترین بلاکچین برای فعالیتهای معاملاتی NFT است.
بهروزرسانی EIP-1559 مکانیزمی را معرفی میکند که نحوه تخمین هزینههای گاز در بلاکچین اتروم را تغییر میدهد. قبل از این بهروزرسانی، کاربران باید در یک مزایده عمومی شرکت میکردند تا تراکنشهایشان توسط ماینرها گرفته شود. این فرایند تحت عنوان “مزایده قیمت اول” شناخته میشود و همانطور که انتظار میرود، بالاترین پیشنهاد برنده است.
با EIP-1559، این فرایند از طریق یک سیستم مزایده خودکار انجام میشود و هزینه “اساسی” برای اضافه شدن تراکنشها به بلوک بعدی تعیین میشود. این هزینه بر اساس تراکم شبکه متفاوت است. علاوه بر این، کاربرانی که میخواهند تراکنشهای خود را تسریع کنند، میتوانند هزینه “اولویت” به یک ماینر برای ورود سریعتر پرداخت کنند.
EIP-1559 همچنین مکانیزمی برای سوزاندن هزینهها را معرفی میکند. بخشی از هر هزینه تراکنش (هزینه پایه) سوزانده میشود و از چرخه خارج میشود. این هدف به کاهش عرضه در گردش اتر و افزایش بالقوه ارزش توکن در طول زمان است.
جالب اینجاست که کمتر از دو ماه پس از اجرای بهروزرسانی لندن، شبکه بیش از 1 میلیارد دلار اتر سوزانده است.
در سپتامبر 2021، حدود 117.5 میلیون اتر (ETH) در گردش بود که 72 میلیون از آنها در بلوک ژنesis — اولین بلوک تاریخ بلاکچین اتروم صادر شده بودند. از این 72 میلیون، 60 میلیون به مشارکتکنندگان اولیه در فروش عمومی 2014 که پروژه را تأمین مالی کردند اختصاص یافت و 12 میلیون به صندوق توسعه داده شد.
مقدار باقیمانده به عنوان پاداش بلاک به ماینرها در شبکه اتروم تعلق گرفته است. پاداش اصلی در سال 2015 به ازای هر بلوک 5 اتر بود که بعدها در اواخر سال 2017 به 3 اتر و سپس در اوایل سال 2019 به 2 اتر کاهش یافت. زمان میانگین برای استخراج یک بلوک اتروم حدود 13-15 ثانیه است.
در بهروزرسانی شبکه اتروم در اوت 2021، هارد فورک لندن شامل پروتکل بهبود اتروم، EIP-1559 بود. به جای مکانیزم مزایده قیمت اول که در آن بالاترین پیشنهاد برنده است، EIP-1559 یک “هزینه پایه” برای اضافه شدن تراکنشها به بلوک بعدی معرفی میکند. کاربرانی که میخواهند تراکنششان در اولویت قرار گیرد، میتوانند به ماینرها “انعام” یا “هزینهی اولویت” پرداخت کنند. از آنجا که هزینه پایه به طور دینامیک با فعالیتهای تراکنش تنظیم میشود، این موضوع نوسانات هزینههای گاز اتروم را کاهش میدهد، هرچند که هزینه را که در زمان تراکم بالای شبکه به طرز مشهوری بالا است کاهش نمیدهد.
یکی از تفاوتهای عمده بین اقتصاد بیتکوین و اتروم این است که دومی بهطور غیرانحصاری نیست، یعنی عرضه کل آن محدود نیست. توسعهدهندگان اتروم این موضوع را با این ادعا توجیه میکنند که نمیخواهند “بودجه امنیتی ثابت” برای شبکه داشته باشند. توانایی تنظیم نرخ صدور اتر (ETH) از طریق اجماع به شبکه این امکان را میدهد که حداقل صدور لازم برای تأمین امنیت کافی را حفظ کند.
با این حال، با معرفی EIP-1559، هزینههای پایهای که در تراکنشها استفاده میشود سوزانده میشود و اتر را از گردش خارج میکند. این بدان معناست که فعالیت بیشتر در شبکه به سوزاندن بیشتر اتر منجر میشود و عرضه کاهشیافته باید به افزایش قیمت اتروم منتهی شود، با فرض دیگر عوامل برابر. این پتانسیل را دارد که اتروم را به سمت عدم انفلاسیون سوق دهد، موضوعی که دارندگان اتر را به آن امیدوار کرده است — افزایش بالقوه قیمت اتروم در امروز.
از آگوست 2020، اتریوم از طریق الگوریتم اثبات کار Ethash که متعلق به خانواده تابعهای هش Keccak است، تأمین امنیت میشود.
با این حال، برنامههایی برای انتقال شبکه به یک الگوریتم اثبات سهام مرتبط با بهروزرسانی بزرگ اتریوم 2.0، که در اواخر سال 2020 راهاندازی شد، وجود دارد.
پس از راهاندازی زنجیره Beacon اتریوم 2.0 (مرحله 0) در اوایل دسامبر 2020، امکان شروع استیکینگ در شبکه اتریوم 2.0 فراهم شد. استیک اتریوم به معنای سپردهگذاری ETH (برای فعالسازی نرمافزار تأیید کننده به 32 ETH نیاز است) در اتریوم 2.0 با ارسال آن به یک قرارداد سپرده است و بدین ترتیب به تأمین امنیت شبکه با ذخیرهسازی دادهها، پردازش تراکنشها و افزودن بلاکهای جدید به زنجیره بلوکی کمک میکند. در زمان نگارش این متن در اواسط سپتامبر 2021، قیمت اتریوم برای 32 اتر تقریباً 116,029 دلار بود. مبلغی که در حال حاضر توسط تأیید کنندگان اتریوم کسب میشود، بازدهی 6% سالانه است که معادل حدود 1.91952 ETH، یا 6960 دلار بر اساس قیمت اتریوم امروز میباشد. این عدد با پیشرفت شبکه و افزایش تعداد استیک کنندگان (تأیید کنندگان) تغییر خواهد کرد.
جوایز استیکینگ اتریوم بر اساس یک منحنی توزیع (مشارکت و درصد متوسط استیک کنندگان) تعیین میشود: برخی از جوایز استیکینگ ETH 2.0 برای استیک کنندگان اولیه به 20% رسید اما به تدریج کاهش خواهد یافت و در نهایت بین 7% و 4.5% سالانه قرار خواهد گرفت.
حداقل الزامات برای یک استیک اتریوم 32 ETH است. اگر تصمیم به استیک در اتریوم 2.0 بگیرید، این به این معنی است که استیک اتریوم شما برای ماهها، اگر نه سالها، در آینده در شبکه قفل خواهد شد تا زمانی که بهروزرسانی اتریوم 2.0 کامل شود.
با توجه به اینکه اتریوم دومین ارز دیجیتال بزرگ پس از بیتکوین است، میتوان اتریوم را خرید یا از جفتهای معاملاتی ETH در تقریباً همه صرافیهای بزرگ ارز دیجیتال استفاده کرد. برخی از بزرگترین بازارها شامل:
جفتهای قیمتی محبوب اتریوم شامل: ETH/USD، ETH/GBP، ETH/AUD و ETH/JPY هستند.
قیمت لحظه ای اتریوم امروز ۳,۸۲۸.۷۴ USDT است. امروز اتریوم توانست حجم معاملاتی ۳۶,۲۸۶,۴۸۶,۹۸۲ USDT را به ثبت برساند و اتریوم در 24 ساعت اخیر، ۱۲.۷۴۵۹% تغییر داشته است.اتریوم با نماد اختصاری ETH یک ارز دیجیتال (Digital Currency) یا رمزارز (Cryptocurrency) است که با ارزش بازار حدود ۴۶۱,۰۰۴,۵۲۹,۳۶۳.۰۵۹۱ USDT در رتبه 2 بازار رمز ارزها قرار دارد.همچنین از حداکثر NaN ETHموجود، ۱۲۰,۴۴۴,۸۷۳.۴۹۵۸۶۳۵ میزان از آن در دسترس میباشد